Sjunde februari
Det finns egentligen inte så mycket att skriva om dagen, men jag tänkte nämna ännu en sak i den buddhistiska läran som jag känner mig skeptisk till; lagen om orsak och verkan. Visserligen är dessa ofta som ler och långhalm, men inte alltid. Människan försöker ibland hitta orsaker där det i själva verket inte finns några. Saker kan ske utan orsak, och just därför känner jag mig lite tveksam till lagen. Nu är jag dock inte helt säker på hur strikt buddhismen ser på orsak-verkan, om den accepterar att något händer utan orsak, men om den menar att allting har en orsak kan jag inte hålla med.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det finns många tolkningar av karmalagen. Men om man bortser från återfödelse så brukar jag förklara den så här: Dina handlingar påverkar både ditt sinne och omgivningens uppfattning av dig. Goda (skickliga) handlingar gör dig mer tolerant, ödmjuk mm. Omgivningen ser dig också som en god människa och bemöter dig efter detta. Motsatsen gäller för onda (oskickliga) handlingar, de gör ditt sinne mer verklighetsfrämmande och omgivningen kommer att bemöta dig med misstänksamhet och avståndstagande. Man får kort sagt skörda det man sår.
SvaraRaderaMen sen innebär inte karmalagen (som en del felaktigt tror) att allt som händer en har en orsak i ens egna handlingar, däremot så påverkar ens tidigare handlingar väldigt starkt hur man tar det som händer. Vi delar gärna upp det som händer i bra och dåligt men egentligen är alla händelser neutrala.
/Petrus
Bra sagt Petrus!
SvaraRaderaJag tycker f.ö att det är väldigt spännande att följa detta projekt och dess utveckling! Mycket starkt av denna gymnasieelev (vet ej ditt namn) att gå på djupet av den buddhistiska läran genom att inte bara läsa en bok utan verkligen leva efter den! Bästa sättet att lära sig något om vad det än är!
Med värme.
Petrus: Det kan jag skriva under på. Handlar alltså orsak/verkan inom buddhismen främst om karmalagen och att ens handlande påverkar ens sinne och hur man blir bemött? I så fall håller jag med. Det jag kände mig skeptisk till var annars om det skulle gälla även inom naturvetenskapliga skeenden. Att en atomkärna kan sönderfalla utan orsak är ju till exempel ett starkt argument mot det kosmologiska gudsbeviset, så jag visste inte om man kunde använda det mot buddhismen också på något sätt.
SvaraRaderaFörresten, tack så väldigt mycket för din hjälp och dina tydliggöranden Petrus! De har varit till nytta för mig.
Vildblomman: Mitt tilltalsnamn är Elias. Det känns väldigt peppande att folk tycker det är spännande att följa det här, det gör mig mer motiverad att hålla disciplinen uppe!
Det finns fler tolkningar än mina, en del Buddhister hävdar att allt som händer en är resultatet av tidigare handlingar, i detta och tidigare liv. Men Buddha själv sa att man inte bör spekulera för mycket i detta, och antagligen är det för komplicerat att förstå för en oupplyst.
SvaraRadera/Petrus